недеља, 9. мај 2010.

Alan Ford




Alan Ford je italijanski komični strip koji su stvorili Luciano Secchi, pseudonim Max Bunker i Robert Raviola, pseudonim Magnus. Lik Alana Forda nacrtan je po uzoru na britanskog glumca Petera o'Toolea. Prvi broj izašao je u Italiji 1969. godine. Nakon samo nekoliko brojeva strip je stekao veliku poluplarnost. Raznim promjenama crtača i scenarista, tokom vremena, izgubili su se i mnogi sporedni likovi koji su stripu davali dodatnu draž, a sam strip je izgubio osnovnu crnohumornu nit.


Grupa TNT - osnovana je od strane Broja Jedan, a njeni stalni članovi su Alan Ford, Bob Rock, Jeremija, Šef, Sir Oliver i Grunf. Grupa TNT pod vođstvom starog paraplegičara riješava brojne kriminalne zaplete. Tajni agenti od toga nemaju neke velike finansijske koristi. Sjediše grupe je u cvjećari na Petoj Aveniji u New Yorku, koja im služi kao paravan. Cvjećara je redovno bez cvijeća, a ako neko i slučajno zaluta u nju, članovi grupe koji se tu zateknu, prodaju oronuli buket poljskog cvijeća koji su slučajno našli pod pultom. Cvijećaru čuvaju Šef i Jeremija, koji na zadatke odlaze samo povremeno, kda se pojavi potreba za angažovanjem svih resursa. Pomoću svojih članova Broj Jedan ostvaruje znatne nagrade, koje zadržava u svojim rukama, dok svojim agenima podijeli samo po jedan dolar. 




Broj Jedan - vođa i osnivač TNT grupe. Paraplegični starac čije su godine i pavo ime nepoznati, ali se naslućuje da je živ preko sto godina. Dok se o njemu skoro ništa ne zna, on o ostalima zna sve. Posjeduju malu crnu knjižicu koja sadrži podatke o svim ljudima i njihovim sitnim i velikim prevarama. Broj Jedan je škrt, pa sve finansijske uspijehe grupe zadržava za sebe. Često priča istorijske priče svojim agentima u kojima je on glavni akter. Te priče ponekad imaju potpuno drugačiji ton od onoga u istorijskim knjigama.  






Sir Oliver - je engleski plemić koji je uslijed nesuglasica sa tamošnjim zakonom morao da otputuje iz svoje zemlje. On ima prirodni talenat za prevaru i krađe, a to mu omogućava bolji životni standard od ostalih članova TNT grupe. On nema trajne imovine, već je nabavlja po potrebi. Uvijek nosi odijelo, cilindar i monokl, čime zadržava privid plemastva što mu i pomaže da izvrši brojne prevare. Iako nikada ne ostavlja ostale članove na cijedliu, redovno nađe način da na zadatku nešto i zaradi.







Alan Ford - siromašan plavokosi momak, odrastao u sirotištu. Čista je suprotnost poznatom agentu  Jamesu Bondu. Kao crtač reklama bez posla kreće u potagu za svojim pravim poslom. Na žalost, ispisuje pogrešnu adresu te umijesto do sastanka sa svojom prvom mušterijom, dolazi do cvijećare, sjedišta grupe TNT. Od tada počinje Alanova karijera tajnog agenta.






Ostali čanovi TNT grupe su i Bob Rock koji specifičnim  humorom i sarkazmom ismijava društveni pordak, Grunf koji je u stanju da proizvede najrazličitije izume, Debeli Šef koji većinu vremena provodi sa Jeremijom i to spavajući, Jeremija koji boluje od svih poznatih i nepoznatih bolesti, Klodovik (papagaj), Nosonja (pas). Tu su i sporedni likovi: Inspektor Brok, General War, Sigmund Listić, Brenda, Bert, Veliki Cezar itd.


Top 10 epizoda Alan Forda:


Нема коментара:

Постави коментар