уторак, 24. новембар 2009.

Frenk Sinatra-"My Way"


Kada se pomene "My Way" svima je pred očima lik nezaboravnog "starog plavookog" holivudskog šarmera Frenka Sinatre. Do te mjere je njegovo izvođenje ove pjesme postalo simbol čitave Sinatrine veličanstvene karijere da veliki broj slušalaca gaji dvije velike zablude:da je sam Frenk napisao ovu pjesmu i da je ona nastala još pedesetih godina u vrijeme njegove najveće slave. No, sam put nastanka ove pjesme nije bio tako lak. Sinatra, naravno, nije pisao pjesme koje je pjevao. Pjesma o kojoj ovdje govorim nastala je u dugoj polovini šezdesetih godina, a njen tvorac je Pol Enka. Vrijeme kada je ova pjesma nastajala bilo je obilježeno plimom razuzdanih rokenrol grupa koje su nastojale da potisnu Sinatru, kao i ostale "šlageraše".



Godine 1967, u vrijeme dok je rokerskim scijetom vladala psihodelija, u Francuskoj je nastala pjesma "Comme d'habitude" ("Kao i obično") koju su napisali Žak Revo i Žil Tibo. Tog ljeta, na turneji po Francuskoj, pjesmu je čuo Pol Enka, nekadašnja zvijezda i još jedan američki šlageraš kome pojava roka nije donijela dobro. No, za razliku od većine kolega, Enka je bio i darovit autor. Većinu svojih pjesama napisao je sam i već počeo uspješno da stvara za druge pjevače. Po povratku u SAD, Enka se našao u društvu Sintre, svog prijatelja i nekadašnjeg kolege. U razgovoru sa njim Frenk je objavio skorašnje potpuno povlačenje sa scene, da bi nekoliko minuta kasnije upitao Enku: "Kada ćeš napisati nešto za mene?" Svega nekoliko sati kasnije, za klavirom u svom stanu u Njujorku, Enka je počeo da piše. Melodija "Comme d'habitude" nije ga napuštala i on joj je u dahu podario engleski tekst nadahnut odlukom Sinatre da stavi tačku na svoju karijeru.


Zanimljivo je da je istovremeno sa druge starane okeana mladi londonski muzičar Dejvid Džons, koji će uskoro biti poznat kao Dejvid Bouvi, takođe pokušao da napiše engleski tekst za "Comme d'habitude". "Bio je to grozan tekst!", priznaje danas Bouvi, ali ne krije da ga je razočaranje koje je osjetio kada je čuo Enkin rad u veličanstvenom Sintrinom izvođenju natjeralo da pokuša da napravi nešto slično. Rezultat je bila čuvena pjesma "Life On Mars".


Poznati Sinatrini albumi:








































Uticaj pjesme "My Way" na rokerski naraštaj nije se iscrpio. Mnogi mladi umjetnici pokušali su da se uhvate u koštac sa ovim remek djelom, neki ambiciozno, a neki ironično. Mnogo godina kasnije u jednom od posljednjih hitova "It's my life", grupa Bon Jovi ovjekovječila je nekadašnjeg komšiju iz Nju Džersija stihom "Frenk je rekao 'Radio sam to na svoj način'". Nimalo iznenađujuće, ova pjesma našla se u izboru rok kataloga koji je Pol Enka obradio na svom albumu "Rock Swins" (uz Bon Jovi, tu su bile i pjesme grupa Nirvana, Pet Shop Boys itd.). Samo je gorepomenuti stih vještom igrom riječi, promjenio u "Frenk je rekao da je to uradio na moj način". Nema više Sinatre da se naljuti...... ili da možda pošalje nekoga sa "ponudom koja ne može da se odbije".


Frenk Sinatra, "My Way":






A ovo je ista pjesma, u izvođenju Robija Vilijamsa.


5 коментара: