среда, 25. новембар 2009.

Muzika- Pol Makartni




1942. godine - Džejms Pol Makartni rođen je u Liverpulu 18.juna.

1957. godine - Odvezavši se biciklom do predgrađa Liverpula, zvanog Vulton na crkveni vašar, Makartni prisustvuje nastupu grupe "Quarrymen". Posle svirke jedan zajednički prijatelj upoznaje ga sa vođom tog benda Džonom Lenonom. 

1960. godine - "Quarrymen" su prerasli najprije u "Silver Beetles", a zatim u "The Beatles" (igra riječi od "beetles" - bube i "beat" - ritam). Članovi grupe su i Džonov prijatelj Stjuart Satklif, basista, Polov školski drug Džordž Harison, gitarista i bubnjar Pit Best. U ovom sastavu oni odlaze u prve pustolovine i sviraju "tezge" u Njemačkoj, tačnije Hamburgu.

1962. godine - Pošto je Stjuart Satklif odlučio da ostane u Njemačkoj (gdje je potom u umro), Pol preuzima bas. Novi bubnjar postaje Ričard Starki, poznatiji kao Ringo Star, a menadžer Brajan Epštajn, posle mnogih odbijanja, najzad im obezbjeđuje ugovor za snimanje ploče. U izdanju diskografskog giganta EMI, prva ploča "Bitlsa" "Love me do" izlazi u prodaju 5.oktobra.


1963. godine - "Bitlmanija" potresa Englesku, a niz uspješnih pjesama nepogrešivo zauzima prva mjesta top lista. Ono što je bilo naj
veće iznenađenje za sve koji su tada pratili pop scenu bila je činjenica da su članovi grupe sami pisali svoje
 pjesme, tačnije, stvarao ih je tandem Lenon - Makartni.

1964. godine - "Bitlsi" osvajaju Aameriku. Njihov nastup u prestižnoj Tv emisiji "Šou Eda Salivena" gledalo je 73 miliona ljudi. Od tada pa nadalje svaki njihov potez kao da je magičan, pa pjesme postaju univerzalni jezik i tačka prepoznavanja mladih ljudi sa svih strana planete.



1967. godine - Posle odluke da prestanu sa koncertima jer "više nismo mogli da čujemo šta sviramo od vrištanja djevojčica", "Bitlsi" postaju studijska grupa koja svoj rad vezuje za snimanje ploča. Niz albuma koji su se pojavili postali su osnova potpuno novog pristupa poularnoj muzici, pogotovo izdanje iz juna ove godine " Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band". Nažalost, ubrzo zatim smrt menadžera Epštajna najavljuje prve tamne oblake nad karijerom ove grupe.

1969. godine - Pol Makartni se ženi Amerikankom, fotografom Lindom Istman. Četvorica mladića koji su zaludjeli planetu prerasli su fazu neodoljivih dječaka, svako za sebe, i nastavili su dase razvijju, u različitim pravcima. Razlaz "Bitlsa" bio je neminovan, gorak i neprijatan, čije će posljedice sudski sistem Ujedinjenog kraljevstva rasplitati narednih petnaest godina.


1970. godine - U prodavnici se pojavio Polov prvi solo album "McCartney" ali u nezgodno vrijeme jer je na tržištu upravo izašao posljednji album "Bitlsa" koji su se već nepovratno razišli "Let it be". Pol je odlučio da se vrati koncertima i napravio je novi bend "Wings".



1974. godine - "Wings objavljuje svoje treće ostvarenje " Band on the run".

1980. godine - Pol Makartni je uhapšen na aerodromu u Tokiju kada je u njegovom koferu otkrivena izvjesna količina zabranjenih plodova indijske konoplje. Narednih deset dana on je proveo u zatvoru. Bilo je to jedinih deset dana koje Pol i Linda nisu proveli zajedno. Krajem godine hici iz revolvera Marka Dejvida Čepmena zauvjek su ugasilii nadu za ponovnim okupljanjem "Bitlsa" i, što je još tragičnije, život Džona Lenona.

1985. godine - Pol u Londonu zatvara "Live Aid" i pjeva "Let it be":
 




1994. godine - Makartni odlazi u Njujork da prisustvuje svečanosti povodom uvođenja Džona Lenona u " Rokenrol dvoranu slavnih".

1997. godine - Kraljica proglašava Pola Makartnija Vitezom.

2005. godine - Makartni otvara i zatvara "Live 8" gdje se vrši pritisak na bogate da oproste dugove siromašnima. Bogati su saslušali, ali nisu baš oprostili.




2006. godine - Te godine Pol Makartni napunio 64 godine. Svima koji znaju šta su sve "Bitlsi" stvorili jasno je koliko je to značajan jubilej.



Нема коментара:

Постави коментар