недеља, 22. новембар 2009.

Umjetnost-Klimt

Gustav Klimt je jedan od najzančajnijih predstavnika pravca zvanog art nuvo (art nouveau), koji je, uz impresionizam, obilježio kraj 19. i početak 20. vijeka.  Art nuvo je izrastao iz engleskog pokreta Umjetnosti i zanati koji je bio pobuna protiv novog doba mehanizacije i zalagao se da umjetnost bude lijepa i korisna. Shvativši da industrijalizacija razara svijet umjetnosti pristalice ovog pokreta borile su se za vraćanje nekim mjerilima jednostavnosti i ljepote.

Klimt je zasigurno ostao zapamćen po slici "Poljubac", koja je prvi put izložena 1908.godine. Slika je izazvala bujici suprotnih mišljenja. Dok su jedni zgroženi otvorenim prikazom ljubavnog naboja, drugi su oduševljeni ovim djelom stvorenim u slavu vječne ljubavi. Evo nekih razmišljanja o ovoj slici, koju su neki nazivali i poljubac okovan zlatom:



Ruke, brižljivo islikane, nježno se dodiruju. Klimt je posebnu pažnju posvećivao govoru ruku - one su bitan detalj njegovih slika. Lica nisu sasvim otkrivena, kao da od posmatrača kriju neku tajnu. Tepih od ruža, sa mnogo zlatnih tonova podsjeća na mozaike kakvi su ukrašavali crkve u doba Vizantije. Odjeća muškarca ukrašena je geometrijskim, crno-bijelim šarama, ali ponegdje je posuta i crvenim detaljima koji se prepoznaju na haljini žene. Da li je Klimt bio upoznat sa radom svog savremenika Sigmunda Frojda, osnivača psihoanalize, nije poznato, ali veruje se da je, slikajući odjeću na ovakav način, umjetnik želio da naglasi prisustvo anime, odnosno, ženske strane ličnosti u biću muškarca. Ogromni zlatni plašt kojim su zagrnuti, simbolično ih spaja i čini da se ta dva tijela stope u jedno. Cvijetovi jarkih boja koji ukrašavaju žensku haljinu vizuelno i simbolično stapaju se sa cvjetnim tepihom na kome kleče. Ponegdje se vidi i pokoja geometrijska šara kojom Klimt, slično kao što je učinio sa muškarcem, naglašava animus, mušku stranu ličnosti u ženskom biću. 

Neke poznate slike Gustava Klimta:
                                                                      
                                                                  

3 коментара: