петак, 30. април 2010.

Život u nekoliko slika




Robert Zimmerman, rođen je 24. maja 1941. godine u Dulutu, u saveznoj američkoj državi Minesota. Tokom godina odrastanja dječaka, koga su svi zvali Bobi, zahvatila je eksplozija posleratne popularne kulture - bunt filmskog herojia Džejmasa Dina i prvih muzičkih idola Badija Holija, Litl Ričarda i Elvisa Prislija. Ipak, ključni uticaj na njegov put imalo je upoznavanje sa radom legendarnog američkog putujućeg trubadura Vudija Gatrija. Robert Zimmerman zauvjek je ostao zaboravljen u Minesoti, a u njegovom tijelu u Njujork se preselio ambiciozni čovjek koji je sebe prozvao Bob Dilan. Početkom šezdesetih Bob Dilan je našao svoj autorski izraz koji ga je u uzburkanoj Americi, opterećenoj rasnim sukobima i spoljnopolitičkim napetostima na ivici nuklearne katastrofe, uzdigao do mjesta "savijesti generacije" i predvodnika protesta protiv nepravdi i zla.






Ali, Bob Dilan, nikada nije pristajao da ono što drugi očekuju od njega određuje šta će sledeće da radi. Njegove pjesme postajale su sve ličnije, a kada je akustičnu gitaru zamijenio električnom i okupio oko sebe "The Band", iz publike, na koncertima, čulo se mnogo negodovanja. Dilan je stoički progutao gorku pilulu ubijeđen u vrijednost onoga što je stvorio. Ipak, u tom trenutku kada je revolucionarno raspoloženje javnosti željno iščekivalo svaki njegov novi potez, Dilan je pokušao da se sklono od svega i posveti svojoj porodici. U autobiografiji "The Chronicals" on kaže kako je u vrijeme dok su oko njegove kuće obigravali ljudi najrazličitijih ambicija, on je sanjao o životu u anonimnosti i zaposlenju "od 9 do 5".


Međutim, bujica sjajnih pjesama nije presahnula. I kada su našminkane osamdesete prijetile da će od ikone jednog vremena napraviti tužnu samoparodiju koju će digitalna era najviše pamtiti po nastupu na koncertu "Live aid" u Filadelfji, Dilan je našao snage  da krajem te decenije albumima "Oh Mercy" i "Time Out Of Mind" ponovo zauzme mjesto jednog od vodećih zvijezda.







Danas je Bob Dilan opštepriznati dio svjetske kulturne baštine, ali i čovijek koji ne odustaje od rokenrol života gurajući svoju "Beskrajnu turneju" iz grada u grad, nikada ne izvodeći svoje pjesme na isti način. Tako pjesme ostaju svježe, a njihov autor zauvjek mlad.






Нема коментара:

Постави коментар