субота, 15. мај 2010.

Cenzura u Alan Fordu




U bivšoj Jugoslaviji i komunističkom režimu, ni strip nje ostao pošteđen, te je kao i likovna i književna djela, filmaska ostvarenja i još mnogo toga prolazio kroz ruke cenzora. Ta sudbina nije zaobišla ni Alan Ford u kojem su prepravljani pojedini kadrovi , vršene intervencije na crtežu, korekcije u tekstu ili su se izbacivale cijele stranice ili slike.


Tekst u epizodi "(Ne) Glasajte za Notaxa" cenzurisan je od drugog izdanja nadalje, kao i jedina sličica u kojoj Notaxov protivnik diže desnu ruku u zrak uzvikujući "Heil". U drugom izdanju njegova podignuta ruka je precrtana tako da izgleda kao da je spuštena uz tijelo, a izmijenjen je i tekst. 

U epizodi "Trojica iz Yume" nedostaje jedna stranica u svim izdanjima osim u prvom. Na toj stranici bolničari ludnice koji kupe Laffayeta i ekipu sa plaže, prije polaska stavljaju SS kape i pozdravljaju Treći Rajh. Izmjene su nastale u drugom izdanju. Kod epizode "Ponovo Baby Kate" se zapravo i ne radi o pravoj cenzuri, ali malo je poznato da je ovaj strip zapravo objavljen u pravo vrijeme i u cjelosti, međutim ne i u redovnoj seriji.




U epizodi "Opasnost iz svemira" obrisan je kukasti krst na zastavi koju nacistički naučnici postavljaju na Mjesec. U epizodi "Perestrojka" izbačena je jedna starnica odnosno dvije sličice koje bi se trebale nalaziti na stranici 15. Na tim izbačenim slikama čovjek Staljinovu sliku koja se nalazi na zidu okreće i zmjenjuje Gorbačovom. U trećem broju u svim osim prvom izdanju cenzurisane su nacističke značke na Kreutzerovoj uniformi i to na stranicama 102 - 105.

1 коментар: