среда, 19. мај 2010.

O umjetnosti



"Skrivena harmonija bolja je od očigledne". Aleksander Ponp

"Umijetnost nas privlači samo ukoliko probudi ono najintimnije u nama". Žan Lik - Godar

"Ne pregovarajte sa umjetnicima". Ludvig van Betoven


"Umijetnost nije studija o stvarnosti, već je traganje za potpunom istinom". Žorž Sand

"Umjetnikov zadatak je da pošalje svijetlost u ljudsko srce". Robert Aleksander Šuman

"Umjetnost briše sa duše prašinu svakodnevnog života". Pablo Pikaso




"Kad ocjenjujem neko umjetničko djelo, odnesem ga i stavim pored nečega što je Bog stvorio, pored drveta ili cvijeta. Ako je neskladno, znači da nije umjetnost". Mark Šagal

"I sa jabukom mogu da zapanjim svijet". Pol Sezan




Muzej Luvr, jedan je od najvećijh i najpoznatijih muzeja na svijetu. Zgrada muzeja, bivša kraljevska palata nalazi se u centru Pariza. Dio kraljevske palate Luvra je prvi put kao muzej otvoren 1793. godine, za vrijeme Francuske revolucije.U njemu se nalazi 65,300 umijetničkih djela, a procjenjuje se da bi posjetiocima trebalo pet nedjelja da bi na odgovarajući način mogli vidjeti sva djela.


Izgradnja palate Luvr započeta je 1204. godine, a prerađivan i dograđivan je sve do 1848. godine.  Luvr je bio dvor, a krajem XVII vijeka zamenjuje ga Versaj,  dok se Luvr pretvara u muzej. Dvorac je nekadašnja rezidencija francuskih kraljeva, a mnogi vladari su ga tokom narednih vjekova dograđivali i mijenjali, naročito za vrijeme vladavine Luja XIV. Na Luvru je radilo više značajnih arhitekata (Lesko, Di Serso, Lemersje, Le Vo, Pero, Viskonti, Gužon i dr.).


Ovaj muzej sadrži jednu od najbogatijih umijetničkih zbirki na svijetu. Vrlo bogate muzejske kolekcije podijeljene su na 6 odijeljaka: egipatski, orijentalni, grčki i rimski antikviteti, slike, skulpture, umijetnički predmeti. Sam Luvr ima 3 krila: Rišelje, Viši i Denon. 


Нема коментара:

Постави коментар