субота, 24. април 2010.

O baletu



U istoriji baleta prihvaćeno je da se prvom baletskom predstavom smatra "Kraljičin komični balet", izveden 1581. godine u Parizu.  Autor Baltazar de Božoaje prvi put je u ovom djelu povezao muziku, teks i igru u jedinstvenu radnju. Predstava je trajala pet i po sati.

Grčka boginja plesa zvala se Terpsihora. Bila je jedna od devet muza, boginja umjetnosti, ćerka vrhovnog boga Zevsa i boginje pamćenja Mnemozine. Satatue svih muza nalaze se u Dvorani muza u Vatikanskom muzeju u Rimu.

U starom Rimu rob je, zahvaljujući igračkom daru, mogao da dobije slobodu, a u Vizantiji je igračica mogla da dospije i do carskog prestola, kao carica Teodora koja se udala za cara Justijana u 6. vijeku.

Orkestrika je bila vještina plesanja kod satarih  Grka. Orhezografije su kasnije bili zapisi s upustvima i pravilima za igru koja danas nazivamo koreografijom.

U 18. vijeku u Italiji ženske uloge u baletima izvodili su muškarci. Prilikom okreta otkrivali su crne pantalone, obavezne za igrače, što je stvaralo komičan utisak u kombinaciji sa ženskim dekolteom, perikom i kratkom suknjom.






Mari Sale prva je preobrazila ženski kostim za ples. Odbacila je odjeću iz svakodnevnog života u kojoj se do tada igralo, obukla laku haljinu poput antičke toge, skinula periku i raspustila kosu. Nastupila je u baletu "Pigmalion". Potpuna revolucija scenskog nastupa izvršena je u 20. vijeku i izvršila je Isidora Dankan.

Marta Grejem, američka balerina osnovala je sopstvenu trupu za koju je radila koreografije i veoma ženstvene kostime. Poslednji balet postavila je u devedesetoj godini.







Moderni balet "Radio and Juliet":



Нема коментара:

Постави коментар