петак, 16. април 2010.

Niki de Saint Phalle



Niki je rođena kao Katrin Mari Anje Fal de Sen Fal u porodici bogatog bankara 1930. godine u Parizu. Umrla je 2002. godine od oštećenja pluća koje je izazvao pleksiglas, materijal sa kojim je radila. Živjela je u Francuskoj, Americi i Španiji i mnogo putovala.


Počela je da slika 1953. godine dok je još ležala u psihijatrijskoj bolnici u Nici posle sloma živaca. Ono što je u početku bilo lijek, postalo je životni poziv. Pored slika i skulptura radila je scenografiju i kostime za pozorišne predstave, bila je producent i reditelj, glumila u četiri filma, napisala i ilustrovala knjigu o sidi koja je prevedena na nekoliko jezika. Imala je izložbe po cijelom svijetu. 


Od skulptura na javnim mjestima, najpoznatije su:

Park tarot skulptura u Toskani, koji u Italiji privlači veliki broj turista i na kome je radila dvadeset godina. To su figure nadahnute tarot kartama i to tako velike da u njima može da se stanuje (u skulpturi Kraljica u obliku sfinte sama Niki je dugo živjela).

Nane (džinovske žene) u javno parku Hanovera.

Golem igralište za djecu (po jevrejskom mitološkom biću) u Jerusalimu.

Nanin bazen u Sen Tropeu.
   
Izgubljena ptica u Osaki.

Bog Sunca ispred Univerziteta Kalifornija u San Dijegu.





U muzejima u Bazelu, Hanoveru, Stokholmu i Nici može da se vidi veliki broj radova ove osobene umjetnice. U Japanu je 1994. godine otvoren prvi Niki muzej. Najupečatljivije i najbrojnije su njene skulpture žena velikih razmjera koje su u isto vrijeme i zastrašujuće i bliske - iz ciklusa Nane. U radovima Niki de Sen Fal osjeća se veliki uticaj Antonija Gaudija i Salvadora Dalija, ali to ne umanjuje divljenje koje se osjeća pred njenom ogromnom snagom, posebnim smislom za humor, ironiju, boje i detalje. Njenu umjetnost smatraju spojem nadrealizma, simbolizma i pop arta. 


Kao što je sve "posebno" vezano za ovu umjetnicu, tako je i jedinstven način na koji je prikazala sebe. Svojm rukom nacrtala je i napisla šta je voljela i šta ju je nadahnulo u radu:


"Sviđa mi se, volim, nadahnuli su me, uticali su na mene: Drveća, talasaste linije, Goja, Đoto, Boš, Prado, Pol Kle, Rembrant, Pikaso, Rubens, Indija, Sunce, moji prijatelji, astrologija, tarot karte, sudbina, slava, nebo, Polak, biljke Gaudi, žuto, putevi, Dostojevski, Ruso, tata, Pariz, Francuska, Italija, hrana i piće, suze i stepnja, grčke i ruske ikone, životinje svih vrsta......." 





Нема коментара:

Постави коментар